Καλλιτέχνες εξ Αιγύπτου

2017-04-29

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αιγυπτιωτών τιμά τα παιδιά του. Ηθοποιούς , Σκηνοθέτες, Τραγουδιστές , Συγγραφείς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο. Reportage: Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης 

Έλληνες Καλλιτέχνες

εξ Αιγύπτου 

 Με μια ιδιαίτερα λαμπρή τελετή ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αιγυπτιωτών βράβευσε για το σύνολο της προσφοράς τους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο αλλά και την μνήμη όσων δεν είναι πια στην ζωή.

Ο Κατάλογος μακρύς και περιλαμβάνει Ηθοποιούς , Σκηνοθέτες , Τραγουδιστές , Συνθέτες και συγγραφείς.

Την επιμέλεια της όμορφης αυτής παρουσίασης ανέλαβε ο ηθοποιός και παρουσιαστής Πάνος Κατέρης

Το λαμπερό τους παρών έδωσαν πολλοί καλλιτέχνες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κύριος Κώστας Μιχαηλίδης τα μέλη και πλήθος κόσμου. Η Απονομή περιλάμβανε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή των καλλιτεχνών , Βίντεο, και αναφορά στο έργο και την δράση τους.

Το e-la-theatro.gr ήταν εκεί με τους συντάκτες Μύρωνα μ. Παβένο και Ζώη Τριανταφύλλου Σφακιανάκη για να σας μεταφέρει με αυτό το ρεπορτάζ την ξεχωριστή αυτή τελετή απονομής.

Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Η παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο, σύμφωνα με ιστορικές μελέτες, ξεκινάει από την εποχή των Φαραώ όπου εμπορικές και όχι μόνο σχέσεις συνέδεαν τους δύο λαούς.

Η αρχαία πόλη «Ηλιούπολη» αποτέλεσε κέντρο πνευματικής ανέλιξης με αποτέλεσμα η πόλη αυτή, να ελκύει τους Έλληνες διανοούμενους Φιλόσοφους της εποχής εκείνης που την επισκέπτονταν για την διεύρυνση των φιλοσοφικών τους αναζητήσεων.

Tο 1843 ιδρύεται η πρώτη Ελληνική Κοινότητα στην Αίγυπτο, η Πρεσβυγενής Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας με πρώτο Πρόεδρο τον Μιχαήλ Τοσίτσα ο οποίος ήταν και Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια.

Μέχρι σήμερα λειτουργούν στην Αίγυπτο Ελληνικά Σχολεία. Οι Έλληνες της Αιγύπτου ασχολήθηκαν με τις τέχνες και τα γράμματα. Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφηςγεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια, ένα μεγάλο μέρος από τα ποιήματά του αναφέρονται σε αυτήν.

Από την Αλεξάνδρεια επίσης ήταν και η Πηνελόπη Δέλτα, κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Στο Κάιρο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο λογοτέχνης Στρατής Τσίρκας και ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι «Η Λέσχη». Εμφανή είναι και η παρουσία των Ελλήνων στον Αιγυπτιακό κινηματογράφο όπως ο Γεώργιος Ιορδανίδης, η ηθοποιός -χορεύτρια Καίτη καθώς και πολλοί σκηνοθέτες, ηχολήπτες κ.α. Μάλιστα πολλοί Αιγυπτιώτες (ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, μουσικοσυνθέτες κ.α.) συνέχισαν την καριέρα τους στην Ελλάδα.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω ότι στο Κάιρο υπήρχαν Ελληνικά στούντιο που γυρίστηκαν και πολλές ταινίες από την Ελλάδα όπως «Σάντα Τσικίτα», «Ένα βότσαλο στη λίμνη» κ.α.

Βραβεία απονεμήθηκαν :

Σούλη Σαμπάχ 

Η Σούλη Σαμπάχ ,Ανατολή στα αραβικά, πραγματικό όνομα Αναστασία Χριστοδούλου, γεννήθκικε στην Αλεξάνδρεια 16 Φεβρουαρίου 1932 είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός.

Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία "Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο" μαζί με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Μίμη Φωτόπουλο και Τζένη Καρέζη. Έχει παίξει επίσης στην τηλεόραση και στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις. 

ΔΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα Αγγλικά με τίτλο "Deep in the heart of Athens" και ακολούθησαν δίσκοι που γνώρισαν αμέσως μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά, Ιταλικά και Αγγλικά. Ενδεικτικά οι επιτυχίες του εκείνης της περιόδου ήταν: Monsieur Cannibal, Tu Veux out u veux pas, Mourir ou vivre, Gaston. Μιλά άπταιστα έξι γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά), γεγονός που του δίνει την άνεση να ερμηνεύει διεθνές ρεπερτόριο.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και στα θέατρα ΒΕΜΠΟ, ΠΑΡΚ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ-ΡΕΞ κ.α. Έχει εμφανιστεί σε πολλά τηλεοπτικά shows και σε πολλές Ελληνικές ταινίες όπως «ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ», «Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΧΙΠΙΣΣΑ» κ.α.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού αποσπώντας πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Έφη Ροδίτη 

Γεννήθηκε 1936 στο Πορτ-Σάιντ της Αιγύπτου και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο πλευρό του Καρόλου Κουν, στην παράσταση του "Θείου Βάνια" του Τσέχωφ, στο Θέατρο Τέχνης (Σόνια), στην οποία τον κεντρικό ρόλο έπαιζε ο ίδιος ο Κουν. Στο Θέατρο Τέχνης εμφανίστηκε και σε άλλες παραστάσεις, σε έργα Μπρεχτ, Ιονέσκο κ.ά. Συνεργάστηκε επίσης με τους Δ. Χορν, Δ. Μυράτ, Λ. Καλλέργη, Ντ. Ηλιόπουλο, Χ. Σύλβα, Αντ. Βαλάκου, Σ. Ευαγγελάτο Κ. Καστανά κ. ά. Συγκλονιστική υπήρξε η ερμηνεία της στη "Μάνα Κουράγιο" του Μπρεχτ (Κατερίνα), σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, στην οποία η Κατίνα Παξινού έπαιζε τον κεντρικό ρόλο, που ήταν και ο τελευταίος της.

Από το 1985 έως το 1996, έλαβε μέρος σε 6 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Είναι παντρεμένη με τον θεατρολόγο Κώστα Νίτσο.
Φιλμογραφία
Το Πεθαμένο Λικέρ (1992)
Θανάση πάρε τ' όπλο σου (1972) [Άννα]
Ο εχθρός του λαού (1972) [Μαρία]
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση (1971) [Δανάη]
Ό,τι λάμπει είναι χρυσός (1966) [Αλίκη Τέμπογλου]

Κώστας Φέρρης

Ο Κώστας Φέρρης γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1935 στο Κάιρο της Αιγύπτου και η οικογένειά του έχει κυπριακές και λιβανέζικες (από την οικογένεια Λαχούντ) καταβολές. Η παιδεία του ήταν προσανατολισμένη στο διεθνή ορίζοντα, αλλά βασισμένη στις ελληνικές ρίζες του.

Σπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή και στη Δραματική Σχολή του Τάκη Τσάκωνα στο Κάιρο, στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου στην Αθήνα, και συνέχισε τις σπουδές του με stages στη Ναντέρ και στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Από το 1957 εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη σε περισσότερες από 60 ταινίες μυθοπλασίας. Συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλους, με τους Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Τάκη Κανελλόπουλο, Γρηγόρη Γρηγορίου κ.α.

Σκηνοθετεί τις ταινίες:

  • Η Φόνισσα, 1974,
  • Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο, 1975,
  • Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο, 1978,
  • Ρεμπέτικο, 1983 (Αργυρή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου, 1984 και Μεγάλο Βραβείο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας, 1985), και
  • Oh Babylon, 1988

    Τηλεοπτικές σειρές

    • "Οι Έμποροι των Εθνών", 52 επεισόδια, ΕΡΤ, 1973-1974
    • "Μενεξεδένια Πολιτεία", 30 επεισόδια, ΕΡΤ, 1975
    • "Η Ωραία Ελένη των γαϊδάρων", 26 επεισόδια, ΕΡΤ, 1976
    • "Έρωτας και επανάσταση", 6 επεισόδια, ΕΡΤ, 1978
    • "Έγκλημα στο Ψυχικό", 20 επεισόδια, ΕΡΤ, 1979
    • "Οικογένεια Ζαρντή", 14 επεισόδια, ΕΡΤ, 1982
    • "Απόδραση", 13 επεισόδια, ΕΡΤ, 1985
    • "Ρεμπέτικο" η μίνι σειρά, 4 επεισόδια, ΕΡΤ, 1985 κπα.

Ντέμης Ρούσσος

Ο Ντέμης Ρούσσος (Αρτέμιος Βεντουρής-Ρούσσος, 15 Ιουνίου 1946 - 25 Ιανουαρίου 2015) ήταν Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του Γεώργιος και Όλγα ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. Η μητέρα του ήταν γνωστή τραγουδίστρια με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ και ο πατέρας του ήταν μηχανικός και κλασικός κιθαρίστας. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ο Ρούσσος μελέτησε μουσική και ήταν μέλος της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας της Αλεξάνδρειας. Κατά την κρίση του Σουέζ οι γονείς του έχασαν τα πάντα και η οικογένεια μετοίκησε στην Ελλάδα.

Μετά από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους Idols σε ηλικία 17 χρόνων, όπου γνώρισε τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, με τους οποίους αργότερα θα σχημάτιζε τους Aphrodite's Child. Αργότερα πήγε με τους We Five, ένα συγκρότημα που έπαιζε κυρίως διασκευές και δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία.

Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1967 ως μέλος του προγκρέσιβ ροκ συγκρότηματος Aphrodite's Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα και ως μπασίστας. Το ξεχωριστό φωνητικό του ύφος βοήθησε το συγκρότημα σε διεθνή επιτυχία στη Γαλλία και άλλα μέρη της Ευρώπης από το 1968 έως το 1972. 

Το άρθρο λόγο μεγάλης έκτασης θα έχει και Β μέρος και ολοκλήρωση προσεχώς καθώς και φωτογραφικό υλικό από την τελετή απονομής.

Πατήστε ΕΔΩ για το Β μέρος!

Ευχαριστούμε για την ανάγνωση

e-la-theatro.gr 

Υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε ακόμα